Heb jij spijt?

Heb jij spijt?

Een kleine introductie…
Ik begin dit keer graag met iets te vertellen over het ontstaan van dit blog ‘Spijt’. Al weken ben ik namelijk bezig met een blog over ‘doelen stellen’, waarom doelen wel, maar soms ook niet zo fijn zijn. Waar mijn andere blogs zo op papier stonden, ging het nu compleet anders. Maar ik moest en zou in 2017 nog een blog over ‘doelen stellen’ posten. Dat had ik tenslotte al aan velen verteld en zelfs op social media aangekondigd. Twee weken later ligt er eindelijk een blog. Een lang blog, met alles wat ik graag kwijt wil, mijn visie op het stellen van doelen en nog veel meer andere onderwerpen. Maar het is zoveel geworden dat het een chaos is.

En vanochtend zag ik het ineens. ‘Daniëlle, waarom zó aan iets vasthouden, terwijl je weet dat het niet werkt? Omdat anderen dan van alles kunnen denken? Omdat je dan niet doet wat je hebt gezegd? Omdat opgeven, zelfs bij zoiets kleins, geen optie is?’ Toch dacht ik ook: ‘Waarom post ik het niet gewoon? Dan is mijn doel bereikt, doe ik wat ik heb aangekondigd en kan niemand er wat van zeggen.’ Maar ik weet ook heel zeker dat ik dan spijt had gekregen. Spijt omdat ik mijn gevoel niet volgde.

Wat betekent spijt eigenlijk? Dat vroeg ik mezelf ineens af. En voordat ik het wist stond onderstaande op papier…

 

Heb jij spijt?
De laatste weken van het jaar zijn aangebroken, wat propvolle agenda’s en lange to-do-lijsten betekent, want er ‘moet’ nog van alles in 2017. Ik merk dat de behoefte aan ‘nieuw’ en een ‘frisse start’ groeit. Bij mezelf, maar ook bij mensen om mij heen. Voor sommigen kan het niet snel genoeg 2018 zijn. Ze willen dat ‘rot-’ of ‘minder leuke’ jaar achter zich laten. Anderen doen het jaar juist graag over en zijn blij. Het einde van het jaar betekent ook terugblikken. We krijgen overal te zien wat er allemaal in de wereld gebeurde in 2017, beleven ‘oh ja-momenten’ en horen clichés als ‘wat gaat het toch hard’ en ‘het jaar is voorbijgevlogen’. Zelf denk je waarschijnlijk aan de leuke dingen, maar ook aan de minder leuke of misschien wel vreselijke gebeurtenissen in je leven. Iedereen blikt even terug. Wat was het voor jaar? Heb ik het allemaal wel goed gedaan? Heb ik wel voldoende genoten van de mooie momenten? Waar heb ik spijt van of juist helemaal niet?

Maar stel je jezelf weleens de vraag: waar wil ik nooit spijt van hebben?

Had ik maar…
Wist je dat mensen in de laatste fase van hun leven vaak van opvallend vergelijkbare dingen spijt hebben? Dit las ik in het artikel ‘5 dingen waar je spijt van hebt als je doodgaat’ van David de Kock en Arjan Vergeer, de heren achter ‘365 dagen succesvol’. De strekking van deze 5 dingen heeft alles te maken met wat je had wíllen doen, maar nooit gedaan hebt. Misschien omdat anderen een andere verwachting van je hadden. Misschien omdat je werd opgeslokt door de ‘tijd’. Of misschien omdat de bewustwording van wat écht belangrijk is, veel te laat kwam. Hoe zou het voelen om spijt te hebben als je ouder bent? Of voel je het misschien nu al? Dat wil toch eigenlijk niemand? Ik in ieder geval niet!

Ik wil geen spijt hebben
Zelf heb ik twee jaar geleden heel bewust de keuze gemaakt om te gaan doen wat ik écht wilde: een eigen bedrijf starten. Ondanks de vele vraagtekens die ik had, de onzekerheden die deze beslissing met zich meebrachten en de twijfels over het afwijken van de gebaande paden, wist ik één ding hartstikke zeker: ik ga dit doen, want ik wil later (wat/wanneer dat ‘later’ ook mag zijn) nooit spijt voelen van iets wat ik eigenlijk graag wilde, maar niet heb gedaan.

Wie had dat gedacht…
Sinds deze beslissing heb ik nog maar weinig spijt van dingen. Ik ben me heel bewust van de dingen die ik wil, waar ik dankbaar voor ben en ik geniet écht van alles en iedereen om me heen. Ik had nooit gedacht dat ik onlangs vooraan zou staan om met mijn 5-jarige dochter een sneeuwpop te maken en de volgende dag stond te springen om met haar een winterwandeling te maken. Er waren echter maar twee opties: alleen binnen blijven bij de openhaard of met mijn dochter genieten van iets wat misschien niet vaak meer voorkomt (en zíj bovendien over een paar jaar als puber liever binnen wil blijven).

Maak de kans op spijt zo klein mogelijk!
Mijn eigen levenslessen, maar ook die van mijn dierbaren, zorgen ervoor dat ik de laatste jaren heel dankbaar ben voor kleine en simpele dingen. Ik wil niet pas gaan genieten als het niet meer kan. Ik wil me niet pas realiseren wat ik heb als ik het niet meer heb of als het er simpelweg niet meer is. Ik wil me niet druk maken om onbenullige zaken, ook al doe je dat zo snel. Het zijn clichés, ik weet het, maar deze clichés maken de kans op spijt heel klein!

Volg je gevoel, blijf bij jezelf en weet waar je dankbaar voor bent. Als je je aan deze 3 waarden kunt houden, is er geen ruimte voor spijt.

Voor nu: proost! Veel geluk, gezondheid en geen spijt voor 2018!

Liefs,
Daniëlle

PS.1 Ik heb overigens helemaal geen spijt dat ik mijn ‘doelen-blog’ niet heb gepost. Ik besloot niet te blijven trekken aan iets wat er gewoon even niet was. Ik ben blij dat ik mijn gevoel heb gevolgd! Doe jij dat ook?

PS.2 Zou je graag je gevoel willen volgen, maar weet je niet precies hoe? Of weet je dat er dingen anders moeten, maar heb je geen idee wát precies? Krijg geen spijt en kom in actie! Neem contact met me op!

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.

×