Een coach: ‘Dat heb ik toch niet nodig?’

Een coach: ‘Dat heb ik toch niet nodig?’

Waarom vinden we het heel normaal dat elke topsporter, bekende Nederlander en topvrouw in het bedrijfsleven een coach heeft, maar wijzelf? ‘Welnee, dat is toch niet nodig! Zo slecht gaat het niet met me.’

‘Kom je alleen bij jou als het niet goed met je gaat?’
Deze vraag kreeg ik vorige week. Ik vroeg wat ze precies bedoelde. ‘Gaat het echt niet goed met de mensen die bij jou komen en zijn ze bijvoorbeeld al depressief?’ Eerlijk gezegd schrok ik een beetje van deze vraag. Ik weet dat de stap naar een coach of psycholoog een hele grote is, maar ik verbaasde me erover dat er blijkbaar nog altijd wordt gedacht dat je alleen naar ‘zo iemand’ gaat als het ronduit slecht met je gaat en er bijna geen redden meer aan is. Laat ik direct duidelijk zijn: je hoeft niet (persé) met een ‘probleem’ rond te lopen om behoefte te hebben aan iemand die een stukje met je ‘meeloopt’.

Steeds meer openheid over praten met ‘iemand’
Het Nederlands voetbalelftal heeft een coach, Chantal Janzen heeft een coach, net als Bibian Mentel (in haar geval haar echtgenoot). Bekende Nederlanders spreken gelukkig steeds openlijker over het feit dat ze met ‘iemand’ praten, of dat in het verleden hebben gedaan. Sophie Hilbrand maakte vorig jaar de tv-serie ‘Sophie in de Mentale Kreukels’. Ik vond het een mooie serie, taboedoorbrekend, met eindelijk wat meer openheid over de geestelijke gezondheid van mensen als jij en ik. Het programma komt nog regelmatig ter sprake tijdens mijn sessies als mensen ook eindelijk open durven te zijn over waar ze tegenaan lopen in het leven.

Die enorme drempel…
Ik weet het (écht!), het is een hoge drempel. Degenen die de stap toch zetten, realiseren zich dat het nu tijd is voor verandering. En dat hoeven helemaal geen grote dingen te zijn. Het kan een baan zijn waar je je niet meer op je plek voelt. Maar ja, wat moet je dan? Het kan een relatie zijn die niet (meer) fijn of goed voelt. Maar welke kant moet je dan op? Of het kan het gevoel zijn dat je ‘vast’ zit. Maar wat wil je dan? Je wilt verandering, maar weet even niet precies hoe. Een coach kan daarbij helpen. Een onafhankelijk persoon die de juiste vragen stelt, geeft je meer overzicht. Vaak wordt dan pas duidelijk wat je eigenlijk écht wilt en welke stappen je daarvoor kunt nemen.

Hulp is zwak en zweverig
Laatst kreeg ik een e-mail met daarin: ‘Ik geloof niet in psychologische hulp, daar sta ik iets te nuchter voor in het leven. Maar coaching of handvatten? Ja, ik denk dat ik ze nodig heb (en dat is moeilijk om toe te geven).’ Veel mensen vinden hulp vragen ‘zwak’. Ik hoor vaak: ‘Ik kan het zelf ook heus wel, dus ik vind het eigenlijk een beetje zwak om hulp te vragen. Ik weet wel dat het niet zwak ís, maar toch voelt het zo.’ Deze uitspraak herken ik maar al te goed, ik had deze gedachte voorheen zelf ook. Waar zou een coach je nu echt mee kunnen helpen? Waarom zou je er één nodig hebben? En vooral: wat levert het op? Allemaal terechte vragen waar ik je graag antwoord op wil geven, maar…

…ik wil jou niet overtuigen!
Niet overhalen iets te doen waar je zelf (nog) niet aan toe bent of het nut niet van inziet. Dat heeft namelijk geen zin. Wat je niet wil, dat moet je niet doen! Als je je er niet prettig bij voelt of je liever niet wil openstellen, verplicht niemand je met ‘iemand’ (of met mij) te praten. Maar toch, misschien vind je het gewoon een keer fijn om met een onafhankelijk persoon te sparren. Als het verder ‘best goed’ met je gaat, maar lijkt dát je eens fijn, praat eens met een coach en ervaar zelf of het wat voor je is. Het gaat er tenslotte om wat voor jóu werkt en dat kun je pas beoordelen als je het probeert.

En als dat voor jou beter voelt, strepen we het woord ‘coachen’ door en noemen we het ‘sparren’. Even van je af praten wat je bezighoudt en gedachten een keer hardop uitspreken. Zie het als een stukje met je meelopen. Deze benadering heeft overigens ook mijn voorkeur!

‘Niemand heeft een coach nodig, maar iedereen kan een coach gebruiken’

Liefs,
Daniëlle

PS.1  Zou je het eigenlijk heel graag eens willen proberen, maar ervaar je de drempel naar een coach als te hoog? Neem dan een hele kleine eerste stap en kom met mij in contact.

PS2. Nieuw in mijn aanbod: het ‘Meeloop Traject’. Ontstaan vanuit de wens van mijn klanten en inmiddels begeleid ik veel vrouwen op deze manier. Wil jij stoppen met uitstellen? Is het tijd voor verandering, maar weet je niet hoe en waar te beginnen?
Lees meer over deze laagdrempelige, persoonlijke en effectieve coaching.

 

Quotes Vrouw Power Deelneemsters – Meeloop Traject

‘Ik voel me energieker dan de weken hiervoor. Dat zal komen doordat het langer licht is, maar ook zeker omdat ik echt zin heb om dit aan te pakken. Ik word blij van jouw leuke vragen en aanpak.’

‘Ik vind de sessies heel fijn. Je zet me aan het denken over mezelf en er komen voor mij verrassende dingen uit, waardoor ik extra bewust word van wat ik eigenlijk doe. Ik ervaar vooral veel meer rust in mijn hoofd.’

‘Ik vond de sessie van vorige week heel fijn, daar heb ik echt wat aan!’

‘Ik kijk er steeds weer naar uit om met jou aan de slag te gaan.’

 

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.

×